duminică, 17 noiembrie 2013

PERICOLUL (HAZARDUL)- 2

Să vedem pentru început câteva definiții ale pericolului și ale companioanelor sale , pericolul iminent și pericolul grav și iminent. 

”PERÍCOL, pericole, s. n. Situație, întâmplare care pune sau poate pune în primejdie existența, integritatea cuiva sau a ceva; primejdie, amenințare, ♦ (Rar) Risc. – Din lat. periculum, it. pericolo. ”


Deci pericolul este o situație (sau un eveniment) care poate pune în primejdie (ar fi mai corect să spunem că poate afecta- pentru că noțiunea de primejdie e greu de definit) existența și integritatea- și aici sunt incluse persoanele (cuiva) și lucrurile (ceva), La definiție ar trebui introdusă și funcționarea. 


Cu mirare găsim o definiție interesantă dar care introduce și o culpă de natură penală.
”pericol iminent, consecinţă gravă pentru o persoană, pentru un bun sau pentru un interes general, care este pe cale să se producă şi care justifică în general comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, făcând ca aceasta să-şi piardă autonomia penală prin intervenţia stării de necesitate, ca şi cauză justificativă. Atunci când valoarea pusă în pericol iminent este viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a unui copil sau a unei persoane care nu are posibilitatea de a se îngriji, se comite infracţiunea de punere în primejdie a unei persoane în neputinţă de a se îngriji.

Detalii: http://legeaz.net/dictionar-juridic/pericol-iminent ”
E un pic mai complicat- bănuim că este o definiție juridică, fără aplicabilitate în domeniul SSM.

Rezumând, pericolul poate fi interpretat ca în figura 1.




Figura 1- Definirea globală a pericolului

Din figură se poate observa că afectarea ”cuiva” sau a ”ceva” se inter-relaționează. Defecte minore pot conduce la accidentul de muncă așa cum accidentarea cuiva poate avea ca efect secundar avarierea unei unelte.
O definiție mai nefericită este următoarea.
”Pericolul grav şi iminent de accidentare reprezintă situaţia concretă, reală şi actuală căreia îi lipseşte doar prilejul declanşator pentru a produce un accident în orice moment.”
O considerăm nefericită din prisma termenului adiacent pericolului, respectiv riscul. Figura 2 arată înlănțuirea normală a termenilor.




Figura 2- Cauză-Pericol-Risc- Eveniment neprevăzut

Orice fel de pericol are la origine o cauză. La momentul apariției riscului se adaugă o probabilitate de declanșare (prilej declanșator așa cum apare în definiția anterioară și o gravitate specifică. Este important de reținut că pericolul este o noțiune de natură statică iar riscul o noțiune dinamică. Rezultanta activării unui risc este un eveniment neprevăzut. Omiterea avariilor și pierderilor economice din domeniul SSM nu este benefică pentru nimeni. 
În toată această filozofie trebuie să mai introducem o noțiune, momentan absentă din teoria românească, cea de declanșator - sau trigger cum este el cunoscut în literatura de specialitate. 
Declanșatorul constituie și el o cauză a accidentului. Dacă vorbim de cauza primară- cea care a  condus la apariția pericolului (de exemplu folosirea energiei electrice pentru acționarea unor mașini unelte și existența unor cabluri de alimentare desizolate )- în acest caz ar trebui să menționăm cauza declanșatoare (de exemplu atingerea accidentală a cablului de alimentare).Figura 3 sumarizează aceste aspecte.

Figura 3- Cauză-Pericol-Risc

Observăm- ca specialiști în domeniul prevenirii  că în acest caz măsurile de prevenire trebuie să mitigheze 2 cauze- cauza primară (prin re-izolarea cablurilor) și declanșatorul (prin instruirea personalului pentru a fi protejat contra atingerilor accidentale). 


Niciun comentariu: