vineri, 15 noiembrie 2013

PERICOLUL (HAZARDUL) -1

Cazul 1. Sunteți un lucrător, undeva la un loc de muncă. Meșterul vă cere să-l ajutați, ținându-i o piesă. Apucați piesa și constatați- din proprie experiență neplăcută- că respectiva piesă tocmai trecuse printr-un proces de sudură. Meșterul ar fi trebuit să vă solicite 1. să luați niște mănuși de protecție; 2. să-i țineți piesa. N-a făcut-o și dvs. aveți arsuri la ambele mâini. Cine e vinovat ?



Cazul 2. Sunteți patronul unei instituții prestigioase- să spunem de training. Ați instalat în grupurile sanitare  din firma dvs. distribuitoare de săpun- acele dispozitive care sunt apăsate și lasă să curgă săpunul. Aveți un simpozion aniversar cu posibili investitori serioși invitați ca oaspeți. Din păcate, la una din grupurile sanitare săpunul curge pe jos. După o mică tratație unul din investitori intră să se spele pe mâini- e ora 16.00- nu aprinde lumina pentru că consideră că n-are nevoie, alunecă pe băltoaca de săpun lichid formată pe gresie, se lovește cu capul de gresie și moare. Cine e vinovat ?
Cazul 3. Doi lucrători efectuează o activitate de întreținere la o mașină cu alimentare electrică. Lucrătorul cu mai multă experiență realizează lucrarea propriu-zisă, cel mai tânăr supraveghează ca nu cumva mașina să fie alimentată din greșeală. Poziția lucrătorului care efectuează întreținerea propriu-zisă nu-i permite să  fie observat vizual de colegul său. La un moment dat cel mai tânăr lucrător are impresia că a auzit ”Dă-i drumul” și branșează alimentarea electrică. Cel care efectua mentenanța își prinde mâna în mașină și își pierde 3 degete. Cine e vinovat ? 

Niciun comentariu: